بیماری دیابت چیست؟

 

مواد غذایی بعد از مصرف در بدن به صورت قند (گلوکز) درمیآید و از این قند برای تولید انرژی استفاده میشود

اگر انسولین کم باشد و یا نتواند خوب کار کند، قند وارد سلول نشده و سلول گرسنه میماند و در نتیجه کار بدن دچار اشکال میشود، از طرفی قند خون بالا رفته و قند خون بالا میتواند مانند سم عمل کرده و به سلولها و بافتهای بدن آسیب برساند

انواع دیابت کدامند؟
دیابت نوع1

در این نوع بیماری، بدن نمیتواند انسولین تولید کند و یا بسیار کم تولید میکند، به همین دلیل در این نوع دیابت، حتما باید انسولین تزریق شود تا نیاز بدن تامین گردد

دیابت نوع 2

دراین نوع بیماری، بدن به مقدارکم انسولین تولید می‌‌‌کند ویا بدن نمیتواند به طور کامل از انسولین تولید شده استفاده کند (مقاومت به انسولین). دراغلب این بیماران نیاز به مصرف قرصهای پایین آورندهی قندخون و در تعدادی از آنها نیز نیاز به مصرف انسولین وجود دارد

دیابت بارداری

دیابت بارداری به شرایطی گفته میشود که افزایش قند خون برای اولین بار، در طی دوران بارداری دیده شود. دیابت بارداری، تقریباً در ۴ درصد از بارداریها بروز میکند

عوامل خطر بروز دیابت نوع 2

اضافه وزن و چاقی، فشارخون بالا ،  اختلال چربی های خون ،  زندگی کم تحرک ، مصرف دخانیات،  سن و ارث

اصول کنترل بیماری دیابت

تغذیه سالم و مناسب، فعالیت بدنی کافی، داشتن وزن مناسب ، نگهداری قندخون درحد مطلوب ،  اندازهگیری قندخون ،  مصرف داروهای تجویز شده به درستی و  مهارت حل مشکلات ومدیریت استرس

عوارض بیماری دیابت کدامند؟

عوارض زودرس شامل : هیپوگلیسمی (کاهش قند خون)  و  هیپرگلیسمی (افزایش قند خون)

عوارض دیررس شامل: عوارض قلبی- عروقی ،  عوارض عصبی،  عوارض کلیوی،  مشکلات چشمی و  مشکلات اندام تحتانی

تعریف هیپوگلیسمی :  (کاهش قند خون به 70 میلی گرم در دسی لیتر و کمتر)

 علل : مصرف زیاد انسولین یا قرص های پایین آورنده قند خون،کم خوردن یا حذف یک وعدۀ غذی اصلی و یا میان وعده و فعالیت بدنی زیاد

درمان هیپوگلیسمی : 

اگر بیمار بیهوش نشده باشد باید به وی چند حبه قند یا یک مادۀ غذایی شیرین بدهید

اگر بیمار بیهوش باشد، باید  وی را در وضعیتی قرار دهید که راه تنفسی او باز باشد . در حالت بیهوشی هیچ مادۀ غذایی نباید از طریق دهان داده شود و بلافاصله او را به اورژانس انتقال داده و یا از مرکز اورژانس کمک بخواهید

 تعریف هیپرگلیسمی:  (افزایش قند خون بیش از 130 میلی گرم در دسی لیتر در قبل از ناشتا و بیش از 180 میلی گرم ، 2 ساعت بعد از غذاخوردن )

علل : مصرف ناکافی داروهای پایین آورندۀ قند خون ، عدم رعایت رژیم غذایی مناسب ، عدم تحرک کافی

با کنترل مطلوب قند خون می توان از بروز مشکلات قلبی- عروقی پیشگیری کرد

تهیه و تنظیم : کبری صبوری -  مربی بیماریهای مرکز آموزش بهورزی شفت

 
آخرین بروز رسانی : 1403/01/28